La col·legiata de Sant Pere Àger acull una jornada sobre patrimoni i història que aplegarà una vintena de persones

L’esdeveniment tindrà lloc aquest 14 de maig, porta per títol ‘Col·legiata d’Àger: arquitectura i reconquesta del Pirineu a la Plana’ i l’organitza Catalonia Sacra, un projecte conjunt dels deu bisbats catalans per dinamitzar el patrimoni cultural del territori
La col·legiata de Sant Pere d’Àger acull una jornada de reflexió sobre patrimoni i història que s’ha programat per aquest 14 de maig i s’espera que aplegui una vintena d’historiadors, guies turístics i persones interessades a ampliar els seus coneixements sobre el territori i el seu esdevenir. La jornada, titulada ‘Col·legiata d’Àger: arquitectura i reconquesta del Pirineu a la Plana’ l’organitza Catalonia Sacra, l’entitat que impulsa el projecte conjunt que han elaborat els deu bisbats catalans per dinamitzar el patrimoni cultural del territori.

Des de l’Ajuntament, l’alcaldessa, Mireia Burgués, valora molt positivament el fet que Àger pugui acollir “activitats d’interès cultural destacat” que, “a més a més, porten fins al municipi persones que gaudiran de l’oportunitat de conèixer-nos encara millor i gaudir de la nostra restauració, el nostre paisatge i el nostre comerç”, apunta.

L’activitat programada a Àger arrenca, aquest 14 de maig, amb la conferència ‘La conquesta cristiana del Pirineu a la Vall d’Àger’ a càrrec de Maria López i Sergi Tella, professors tots dos de la UdL, mitjançant la qual es reflexionarà sobre com l’expansió dels comtats catalans cap al sud es va veure acompanyada de la construcció de multitud d’esglésies que van esdevenir un dels puntals de l’ocupació del territori. Seguidament, la vintena de persones que s’espera que participin en la jornada podrà conèixer la Col·legiata de la mà del professor agerenc Francesc Fité.

 

Aplec de Santa Helena

Aquest 14 de maig, igualment, se celebra l’edició 2022 de l’Aplec de Santa Helena, el qual tindrà lloc a l’ermita agerenca del s.XV que així s’anomena: “amb la primavera, i gràcies a l’evolució sanitària positiva, recuperem els diferents aplecs que se celebren en el municipi. La setmana passada vam viure el de la Mare de Déu de la Pertusa, que destaca com un dels més singulars de l’any per la ubicació del temple a un entorn aïllat i amb vistes espectaculars. En aquell van participar més de 70 persones i ara, aquest dissabte, arriba el dia de l’Aplec de Santa Helena, que se celebra en aquesta ermita, lloc de benedicció del terme”, explica l’alcaldessa.