El Parc Astronòmic del Montsec inicia la temporada aquest 18 de febrer amb l’estrena de dues noves projeccions al planetari

Burgués, explica que és un programa “ambiciós i transversal” que “ajudarà a arrelar la població al territori”

 

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) donarà el tret de sortida a la nova temporada 2022 aquest divendres, 18 de febrer, amb l’estrena de dues noves projeccions al planetari i la represa de les visites diürnes i nocturnes per a grups i famílies. L’equipament, ubicat al municipi d’Àger, ha preparat una proposta d’activitats i esdeveniments en plena natura per apropar la ciència a la ciutadania i donar a conèixer l’espectacularitat del cel de la Serra del Montsec.

Així ho han donat a conèixer aquest divendres al matí a l’acte de presentació que s’ha celebrat a la Delegació del Govern a Lleida l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués; la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Marta Subirà; el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé; el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, i el director del Parc Astronòmic, Salvador J. Ribas.

 

Burgués destaca la capacitat del PAM per fixar la població al territori L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, s’ha mostrat molt satisfeta d’aquest programa “ambiciós i transversal” que servirà per atraure el públic més familiar i “ajudarà a donar a conèixer encara més aquest meravellós territori que tenim”. Burgués ha explicat que és tot un “luxe” disposar d’aquest equipament que “ajuda a arrelar la població al territori i crear noves oportunitats per vèncer el despoblament”. Per això, l’alcaldessa d’Àger ha recordat que “creure en les possibilitats d’Àger és també apostar per la Noguera, pel territori de Lleida i el conjunt del país”.

 

Per la seva banda, la presidenta de FGC, Marta Subirà, ha explicat que aquesta nova temporada servirà perquè l’equipament torni a la normalitat i que les persones visitants puguin “retrobar-se amb la ciència i l’astronomia en plena natura, amb el paisatge incomparable del Montsec”. Subirà ha explicat que l’any 2021 el PAM va augmentar un 63% els visitants respecte del 2020, i per aquesta temporada preveuen superar els 30.000 visitants i recuperar així les xifres del 2019.

 

Al seu torn, el delegat del Govern, Bernat Solé, ha destacat el Parc Astronòmic com “el millor indret per a l’observació del cel a Catalunya”.

 

Per a Solé, aquest equipament representa un model de turisme sostenible que “incorpora tots els valors del territori” i ha destacat la necessitat de refermar-lo com a destí turístic de referència pels seus valors naturals i patrimonials, la qual cosa també durà a la dinamització social i econòmica de la comarca, ha explicat.

 

El president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, s’ha mostrat disposat a col·laborar amb el Parc Astronòmic i preveu una millor temporada per l’equipament, amb més presència de visitants i la recuperació de les excursions dels centres escolars.

 

Dues noves projeccions, les novetats del PAM aquesta temporada

El director del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador J. Ribas, ha donat a conèixer les novetats d’aquesta temporada, i ha explicat que entre l’àmplia proposta d’esdeveniments previstos, destaca la projecció a les visites nocturnes familiars de la nova pel·lícula ‘Beyond the sun – Cercant una nova Terra’, que pretén fomentar la divulgació científica entre els més petits. A les visites nocturnes generals, també es projectarà una nova pel·lícula, ‘Desvelant l’Univers Invisible’, que mostra les tecnologies més avançades que actualment s’utilitzen per observar els racons més amagats de l’Univers.

 

Cicle ‘Música sota les Estrelles’ i Festival d’Astronomia

Una altra de les novetats destacades d’enguany és la programació de la 12a edició del cicle ‘Música sota les Estrelles’, que amplia fins a cinc les vetllades de concerts per donar resposta a la gran acollida que aquesta proposta obté any rere any. Les trobades del cicle, amb periodicitat mensual entre juny i novembre, conformen una experiència única que combina una sessió d’astronomia nocturna amb un concert a l’espai del planetari. La iniciativa, a més a més, permet la projecció de grups i cantautors catalans en un espai insòlit.

 

Paral·lelament, durant el 2022 també es manté en programació el Festival d’Astronomia, que canvia de data i tindrà lloc del 28 d’octubre a l’1 de novembre. Aquest festival, que se celebra anualment i enguany arriba a la seva 8a edició, compta amb un ampli recull d’activitats de divulgació científica, culturals i d’oci orientades al públic familiar amb l’objectiu d’acostar la ciència a la societat i fomentar el coneixement del Montsec com a destinació d’astroturisme.

 

PE: S’adjunten fotografies de la roda de premsa que ha tingut lloc aquest matí a la Delegació del Govern de la Generalitat a Lleida i declaracions de l’alcaldessa d’Àger. Ho podeu descarregar tot en alta qualitat a través d’aquest enllaç: https://we.tl/t-MhP2nEcOju