LA 1ª EDICIÓ DE LA FIRA RAMADERA D’ÀGER SUPERA EXPECTATIVES I CONSOLIDA LA TRADICIÓ RURAL

LA 1ª EDICIÓ DE LA FIRA RAMADERA D’ÀGER SUPERA EXPECTATIVES I CONSOLIDA LA TRADICIÓ RURAL

El passat dissabte 25 d’octubre de 2025, Àger va viure un dia ple d’activitat amb la celebració de la 1ª edició de la Fira Ramadera, una proposta que vol posar en valor l’ofici de pastor, els productes locals i les tradicions del territori.
Malgrat les restriccions sanitàries que van impedir la presència de bestiar real, la fira va superar totes les expectatives i va aconseguir una gran acollida de públic i participants.

🌿 Tradició, cultura i participació

Durant la jornada, els carrers d’Àger es van omplir de parades d’artesania, productes agroalimentaris i tallers divulgatius vinculats a la ramaderia i a la vida rural.

El públic va poder gaudir d’un ampli programa d’activitats que va combinar cultura, gastronomia i tradició:

  • Demostracions d’oficis tradicionals, com teixidors o cistellers.

  • L’espectacle itinerant “La Transhumància”, que va fer reviure, d’una manera artística i emotiva, el pas dels ramats pels carrers del poble.

  • Un showcooking de la xef Maria Nicolau, amb plats inspirats en el cabrit com a producte identitari de la comarca.

  • Espais de degustació i venda de productes locals.

  • Un dels moments més esperats de la jornada va ser el dinar degustació al Local Social d’Àger, que va reunir prop de 200 persones en un ambient festiu i de germanor. El menú va combinar productes de proximitat i receptes tradicionals, en una clara aposta per la gastronomia local com a element de cohesió i promoció del territori.

🎭 Activitats per als més petits

La Casa del Montsec – Oficina de Turisme d’Àger també va acollir un teatre de titelles dedicat a la transhumància, que va captivar els més petits amb una història plena de valors sobre la natura, els animals i la feina dels pastors.
A més, es van organitzar tallers infantils on els nens i nenes van poder aprendre i divertir-se creant manualitats relacionades amb el món rural.

🎬 Documental i cloenda amb gust de formatge

A la tarda, la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Àger va acollir la projecció del documental “Transhumància, el camí de l’herba eterna”, del director Pau Barrull, una obra que recull el testimoni de pastors del Pirineu i reivindica la saviesa i l’essència d’un ofici ancestral.
La jornada va finalitzar amb una degustació de formatges artesanals que va permetre tancar la fira amb un ambient distès i de convivència entre veïns, visitants i participants.

🌾 Una fira amb mirada cap al futur

Tot i el repte d’haver de readaptar el format, la Fira Ramadera d’Àger ha aconseguit donar visibilitat al sector ramader i a la cultura local, consolidant-se com una proposta amb gran potencial de continuïtat.
El projecte forma part de la iniciativa PREPAST – Pastures del Prepirineu, amb el suport de la Fundación Biodiversidad i finançament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (NextGenerationEU).

Amb aquesta primera edició, Àger reafirma el seu compromís amb un model de turisme sostenible, arrelat al territori i respectuós amb la natura, i posa les bases perquè la fira esdevingui una cita anual de referència al Prepirineu.

📍 Més informació i imatges de l’esdeveniment: @visitager i @ajuntament_dager

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *